Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri)
Dubai
Bu yazımızda son zamanlarda dünya ticaretinin merkezi olan Arap Yarımadası’ndaki yedi emirlikten biri olan Dubai de gezilecek yerler ve Dubai hakkında bilgi vermek istiyoruz: Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan bu yedi emirlik içinde en kalabalık nüfusa ve en büyük ikinci yüzölçümüne sahip emirlik olan bu kente Dubai Emirliği denilmektedir. Yüzölçümü açısından en büyük emirlik Abu Dabi’dir. “Dubai” isminin, hafif bir akıntının yer aldığı Dubai Koyu’na gönderme yapmak amacı ile “kayma” anlamındaki “Daba” kelimesinden türediği rivayet edilmektedir.
Dubai Hakkında bilgi ve Dubai tarihi
Dubai’de ilk yönetim Dubai Şeyliği olarak 1833 yılında oluşturulmuştur. Ancak, bölgedeki ilk yerleşim, biraz daha eski tarihlerde, 1799 yılında, kaydedilmiştir. 1833 yılında “Beni Yas” adlı kabileye mensup Şeyh Maktum bin Butti El Maktum yönetimindeki yaklaşık 800 kişi Dubai Şeyhliği’ni oluşturmuştur. Sonraki dönemlerde hızla kaydedilen gelişmeler ile bugün Dubai, dünyanın en önemli ve en ilgi çeken ticaret merkezlerinden ve turistik destinasyonlarından biri haline gelmiştir.
Dubai Gezilecek yerler
Birleşik Arap Emirlikleri’ne mensup yedi emirlik içinde en popüler emirlik olan Dubai Emirliği, milli gelirinin büyük bir bölümünü turizmden kazanmaktadır; ki bu diğer altı emirlikle kıyaslandığında, oldukça ayırt edici bir özellik teşkil etmektedir. Emirliğin merkezi durumundaki Dubai’de gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden en önde gelenleri alışveriş ile ilgili merkezlerdir. Zira, Dubai’de, ünlü Dubai Mall da dahil olmak üzere, yaklaşık 70 adet alışveriş merkezi bulunmaktadır. Bu nedenle Dubai’ye “alışverişin başkenti” demek kesinlikle bir abartı teşkil etmeyecektir.
Dubai Koyu kentin görülmeye değer manzaralarına ev sahipliği yaparken, koyun her iki yanında yer alan ve “suk” olarak adlandırılan alışveriş yerleri de kentin ziyaret edilmesi gereken yerlerindendir. Suklar içinde en bilineni Dubai’nin Deira bölgesindeki Dubai Altın Suku’dur. Dubai Altın Suku içerisinde birçok kuyumcu hizmet vermektedir. Zira, Dubai “altın şehri” olarak da bilinir.
Dubai’deki en yüksek bina Burç Dubai‘dir. Burç Dubai başta olmak üzere kentte mimarisi ile etkileyen, birçok ekolden örnekler teşkil eden, onlarca önemli bina yer almaktadır. Dubai gökdelenleri ile de dikkat çeken sıra dışı Arap şehirlerinden biridir. Dünyanın en yüksek binası da Dubaide bulunmaktadır.
Dubai de Ne yenir
Dubai’de yeme- içme kapsamında seçenekler oldukça fazladır. Zira, oldukça şık restoranlarda sunulan beş yıldızlı menüler kadar, alelade kebapçılarda satış yapılan tavuklu/ etli sandviçler de seçenekler arasında yer almaktadır. Dubai’de genel olarak Arap mutfağından örnekler bulunmaktadır. Arap mutfağı Türk mutfağına benzer nitelikte bir mutfak olmakla birlikte, farklı baharatları, değişik pişirme teknikleri ile kendine has özelliklere sahiptir.
Dubai’ye Nasıl gidilir
Dubai’ye havayolu ile ulaşım oldukça rahattır. Ülkemizden ve dünyanın birçok ülkesinden kente direkt seferler bulunmaktadır. İstanbul’dan yapılan direkt uçuşlarla 5 saate ulaşmak mümkündür.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN