Dubai Demografi
Dubai Demografi
Göçmenler ve diller
Dubai İstatistik Merkezi tarafından elde edilen bilgilere göre, Emirliğin 2009 yılına göre toplam nüfusu 1,771,000 olup bunlardan 1,370,000 kişi erkek, 401,000 kişisi kadındır.
Nüfusun cinsiyetler arasındaki göze çarpan biçimde orantısızlığı ülkeye çalışmak üzere gelen yüksek miktarda göçmen nüfusu bulundurmasından kaynaklanmaktadır. Bölge 1,287.5 km2 alan üzerinde bulunmaktadır. Nüfus yoğunluğu ise 408.18/km² ile ülke geneline göre sekiz kat yüksektir. Dubai, bölgenin ikinci en pahalı kentidir ve dünyanın en pahalı kentleri sıralamasında 20.’ dir.
2005 yılı verilerine göre, %17’si yerel Arap (Emirati) olup geri kalan nüfusu farklı ülke vatandaşı olan göçmenlerden oluşmaktadır. Göçmen nüfusun ise yaklaşık olarak %85′ ini (BAE toplam nüfusunun %71′ ini) Asyalılar; en başta %51 ile Hindistanlılar ve %16 ile Pakistanlılar, %9 Bangladeşliler ve %3’ünü Filipinliler oluşturmaktadır. Ayrıca yaklaşık 30,000 kişiyle Somalililer ve diğer ülkelerden göçmenler bulunmaktadır.
Nüfusun yaklaşık dörtte birinin İran kökenli olduğu da belirtilmektedir.
Ek olarak nüfusun çoğunluğu Asyalılardan oluşan %16′ sının (ya da 288,000 kişi) BAE’ nde müşterek işçi barınma alanlarında yaşamakta olduğu belirtilmektedir.
Dubai’ de yaklaşık olarak 100,000 İngiliz göçmen diğer Avrupalılara göre büyük bir farkla daha çok sayıda bulunmaktadır.
Emirlikteki yaş ortalaması 27′ dir. 2005 yılına göre kaba doğum oranı %13,6 ve kaba ölüm oranı %1′ dir.
Birleşik Arap Emirliklerinde ulusal ve resmi dil Arapçadır. Emirati yerel nüfusu tarafından Arapça’ nın Körfez lehçesi konuşulmaktadır.
İngilizce ikinci dil olarak konuşulmaktadır. Göç durumlarına göre, Urduca, Hintçe, Farsça, Bengalce, Malayca, Tuluca, Tamilce, Kannadaca, Sinhalaca, Teluguca, Tagalogca ve Çince dilleri de diğer başka dillerle birlikte konuşulmaktadır.
Din
BAE’ nin Geçici Anayasası BAE’ nin dininin İslam olduğunu belirtir. Devlet, camilerin yaklaşık %95′ ini ve tüm İmam’ ları mali bakımdan desteklemektedir. Camilerin yaklaşık olarak %5′ i tümüyle özeldir ve birkaç büyük caminin geniş özel bağış geliri bulunmaktadır.
Dubai’de Müslümanların yanı sıra geniş bir Hıristiyan, Hindu, Sih, Bahai, Budist ve diğer dinlerden topluluklar bulunmaktadır.
Müslüman olmayanlar inanç ve dinlerinin gereklerini özgürce uygulabildikleri kendi tapınaklarını bir toprak hibesi talebinde bulunduktan ve bir kompleks oluşturma izni aldıktan sonra açabilirler. Kendi binalarına sahip olmayan gruplar başka organizasyonların dinsel tesislerini kullanmalıdırlar veya kendi özel mülklerinde tapınabilirler.
Müslüman olmayan dinsel gruplara grup faaliyetlerini açıkça tavsiye etmeleri izni verilmiştir. Bununla birlikte dini yayma adına misyonerlik faaliyetleri ve dinsel literatürü karıştırmak kesinlikle yasaklanmış olup ceza kovuşturmasına tabidir. Bunun gibi İslam’a saldırı içeren davranışlar da ceza kovuşturmasıyla hapis veya sınır dışı cezalarına tabidir.
Ekonomi
2011 verilerine göre Dubai’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 83.4 milyar Amerikan Dolarıdır.
Dubai ekonomisi petrol sanayisi tabanında kurulmuş olsa da petrol ve doğal gazdan elde edilen gelir toplam gelirinin %7’sinden daha azını oluşturmaktadır.
Dubai’nin günlük 50.000 ile 70.000 (varil) civarında petrol ürettiği tahmin edilmektedir.
Petrolün önemli bir kısmı kıyıdan uzak denizin iç kısımlarından çıkarılmaktadır. Dubai ekonomisine gayri menkul ve inşaatçılık %22.6, ticaret %16, antrepo %15 ve mali hizmetler %11 oranında katkı sağlamaktadır.
Dubai en başta gelen ihracat yönünü Hindistan (5.8 milyar ABD), İsviçre (2.37 milyar ABD&) ve Suudi Arabistan (0.57 milyar ABD&) oluşturmaktadır. Dubai yeniden ihraç (yurtdışından ithal edilen ürünlerin ihraç edilmesi) miktarlarının en yüksek olduğu ülkeler Hindistan (6.53 milyar ABD&), Çin (11.52 milyar ABD&) ve ABD (7.57 milyar ABD&) ülkeleridir. 2009 yılı verilerine göre Hindistanemirliğin en geniş ticari ortağıdır.
Tarihi olarak Dubai ve Dubai Koyu’nun karşısında bulunan Deyra (Deyra o günlerde Dubai Kentinden ayrı bir yerleşimdir) Batı üreticilerini çeken önemli limanlara sahipti. Yeni kentin pek çok bankacılık ve finans merkezinin ana binası liman alanında bulunmaktadır. Dubai, 1970 ve 1980’lerde bir ticaret merkezi olarak önemini sürdürdü. Dubai’de vergisiz altın ticareti yapılmaktadır. Dubai aynı zamanda bilgi ve finans teknolojileri, Gümrüksüz Bölgeler ile hizmet sanayisi merkezidır. Dubai İnternet Kent; Dubai Medya Kent ile bir olarak TECOM (Teknoloji, elektronik, Ticaret ve Medya Gümrüksüz Bölge Yönetimi)’ nin bir parçasını oluşturmakta ve üye işletmecileri arasında HP, EMC, Oracle Corp., Microsoft ve IBM gibi internet teknolojisi firmaları ile MBC, CNN, BBC, Reuters, Sky News ve AP gibi medya şirketleri bulunmaktadır.
Hükümetin petrole dayalı ekonomiyi bir ticari tabana dayalı ekonomi olarak çeşitlendirme, hizmet ve turizm odaklı gayri menkul piyasasını daha değerli kılma yönünde kararı 2004 ve 2006 arasında gayri menkul piyasasının değer kazanması ile sonuçlandı. Dubai emlak piyasası daha uzun dönemli vergilendirilse de bazı mülkler 2001′ den Kasım 2008′ e kadar değerlerinin %64′ e varan miktarını yitirdi.
Geniş ölçekli gayri menkul piyasasının gelişimi, aralarında Emirates Kuleleri, Burç Dubai, Palmiye Adaları gibi çok yüksek bazı en yüksek gökdelen ve en büyük projeler ile Burç el Arap gibi en pahalı otel projelerinin inşa edilebilmesine yol açtı.
Dubai Gayri Menkul Piyasası 2008′ de büyük bir çöküş yaşadı ve 2009’da yavaş bir ekonomik iklim ile sonuçlandı.
2009′ un başlarında büyük resesyon ile inşaat ve istihdam sektörü daha da kötüleşti.
Bu kriz bölgedeki gayri menkul yatırımcılarına büyük bir etki yaptı, bazı yatırımcılar gayrimenkul projelerini devam ettirebilmek için gerekli fonları sağlamayı başaramadılar.
Şubat 2009 verilerine göre Dubai dış borcu; dünya çapındaki etkilerine göre küçük sayılabilecek bir miktar olarak kabul edilse de yaklaşık olarak $80 milyar dolar olarak tahmin edildi.
Dubai ve BAE gayri menkul uzmanları geçmişteki hatalardan kaçınılarak gelecekte emlak piyasasında bir sabitlik sağlanabileceğini düşünmektedirler.
Dubai Finans Pazarı, hem yerel hem dış piyasa tahvil ve bono ikincil piyasası olarak Mart 2000’de kuruldu. 2006’da ticaret hacmi 400 milyar & hisseye ulaştı.
Diğer Dubai merkezli piyasa ‘NASDAQ Dubai’ Ortadoğu uluslararası hisse senedi borsasıdır.
Turizm ve ticaret
Turizm Dubai hükümetinin emirliğe yabancı nakit para akışını sürdürme stratejisinin önemli bir parçasıdır. Dubai öncelikli olarak alışveriş merkezleri ile turistler için bir çekim alanıdır fakat bununla birlikte diğer antik ve çağdaş cazibe alanları da bulunmaktadır. 2006 yılı verilerine göre Dubai, yıllık 7.6 milyon ziyaretçi ile dünyada 7. en çok ziyaret edilen kenttir.
Dubai’nin 2015 yılında 15 milyon turisti misafir etmesi beklenmektedir.
Dubai, Birleşik Arap Emirliklerinin yedi emirliği içinde en popüler olanıdır. Ülkedeki diğer emirliklerden, emirlik gelirinin büyük bir kısmının turizm gelirlerinden oluşması ile farklılık gösterir.
2012’de %16.4’lük enflasyon oranı kentteki lokanta ve otelcilik söktürünü etkiledi.
Ağustos 2013’ün başlarında ilk sualtı oteli Water Discus Hotel’in planlandığı ilk kez kamuoyuna açıklandı. Polonya şirketi Deep Ocean Techonogy tarafından üstlenilen projenin üstlenicisi firma Water Discus’ ın alanında en geniş otel olacağını açıkladı.
Dubai Ortadoğunun alışveriş başkenti olarak tanımlanmaktadır.
Sadece Dubai’de aralarında dünyanın en geniş alışveriş merkezi olan Dubai Mall’ un da bulunduğu 70’ten fazla alışveriş merkezi bulunmaktadır. Kent, bölgeden ve Doğu Avrupa, Afrika ve Hindistan gibi ülkelerden çok sayıda alışveriş amaçlı gelen turistleri ağırlamaktadır. Birçok butik, elektronik eşya satış mağazası, sabit ücret politikası ile iş yapan süpermarket ve mağazalar çok sayıda müşteriyi çekmektedir.
Dubai, koyun her iki yakasında bulunan suk adı ile bilinen geleneksel alışveriş yerleri ile de tanınır. Geleneksel olarak devam ettirilen dhov taşımacılığı ile Doğu Asya, Çin, Sri Lanka veHindistan kargo ve malları taşınır ve suk’ların hemen üst tarafında bulunan rıhtımlardan yapılan pazarlıklar sonucu satın alınır.
Bunun yanı sıra kentte birçok butik ve mücevher mağazası da bulunmaktadır. Dubai Altın Kenti olarak da bilinir. Deyra’ da buluna Dubai Altın Suk’u içerisinde yaklaşık olarak perakende satış yapan 250 kuyumcuyu barındırır.
Dubai Uluslararası Havalimanında bulunan Dubai Vergisiz İşletmesi havalimanını kullanan çok sayıda uluslararası yolcuya satış hizmetlerini sunar.
Uyuşturucu yasaları çok kesin bir yaptırımı öngörmektedir. Bu yüzden ayakkabıları, elbiseleri ve cepleri içinde bu tür madde bulunup tutuklananlar ve dört yıl hapis cezasına çarptırılanlar olmuştur.
Dubai Expo 2020 adayı
2 Kasım 2011’de Dubai’ nin son dakika katılımı ile İzmir, Dubai, São Paulo ve Yekaterinburg olmak üzere toplam dört kent Expo 2020’ye ev sahipliği yapmak üzere aday oldular. Dubai’ yi Şubat 2013’te ziyaret eden Uluslararası Sergiler Bürosu, Emirliğin en geniş fuar için hazırlığını test etti. Emirliğin bu konu için alt yapı tesislerinden ve ulusal desteğin yüksekliğinden etkilendi. Mayıs 2013’te, kentin kazanmak için büyük bir şansa sahip olduğunu gösteren Dubai Expo 2020 Hakim Planı açıklandı.
Eğer kent fuarı alırsa kent fuardan büyük ekonomik fayda elde edecek ve milyarlarla ifade edilen gelir sağlayacaktır. Oxford Economics araştırmasına göre Dubai Expo 2020 270,000’in üzerinde iş olanağı yaratacağı belirtildi.
27 Kasım 2013 günü Paris’te yapılan oylamanın üçüncü turunda 116 oy alan Dubai, Expo 2020’ye ev sahipliği yapma hakkı kazandı.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN